Hoe is dat nu?

Als er op een informatie-avond van een reguliere loge wordt geïnformeerd waarom vrouwen geen lid kunnen worden, komen er meestal argumenten in de trant van:

  • We zijn graag met mannen onder elkaar;
  • Er mogen al 300 jaar geen vrouwen lid worden;
  • De aanwezigheid van vrouwen leidt af.

Praat je met een individuele reguliere Vrijmetselaar, dan wil het nog wel eens een stapje verder gaan:

  • Wat zou mijn vrouw zeggen als er dames in mijn loge zaten?
  • Hoe werkt dan dan bij rituelen?
  • Ik zou mezelf niet kunnen concentreren als er een vrouw naast me zat.

Bij de laatste drie vragen kun je je afvragen wat er dan eigenlijk gebeurt in zo’n mannenloge. Wat zou er zo spannend zijn dat het aanstootgevend is als er vrouwen tussen de mannen zouden zitten? Uit de gemende Vrijmetselarij zijn er zo geen voorbeelden.
Daarmee zijn de eerste twee vragen uit het tweede rijtje eigenlijk wel beantwoord. Punt drie van beide lijstjes is natuurlijk persoonlijk, maar zou de aanwezigheid van vrouwen meer afleiden dan zorgen op het werk of een strak zittende strik en zouden die mannen zich op het werk ook niet kunnen concentreren als er vrouwelijke collega’s in de buurt zijn?

Punt 2 uit het eerste lijstje is wel een argument. Toen de eerste Grootloge is opgericht, is bepaald dat de organisatie er een voor mannen zou zijn. Alle organisaties die later kwamen, hebben zich de term “Vrijmetselarij” toegeëigend. ‘Londen’ heeft natuurlijk het recht om de eigen organisatie zo te houden zoals ze willen.

Hoe dan ook, zoals je weet (of niet), zijn er bij de Vrijmetselarij formele, minder formele en informele bijeenkomsten. Bij de formele bijeenkomsten dragen in de meeste loges de mannen een zwart pak, met een wit overhemd en een zwarte strik; de vrouwen gaan ook in zwart/wit. (Er zijn loges waar de leden volledig in het zwart of wit gaan.) Bij zo’n formele bijeenkomst wordt een ritueel uitgevoerd. Dit gaat er erg strikt aan toe. Bij inwijdingen, bevorderingen en verheffingen staat (meestal) één kandidaat centraal als lijdend voorwerp. Hij/zij is bijvoorbeeld geblinddoekt en moet worden vastgehouden door een ander lid of er moet een been of deel van de borst ontbloot zijn. Dat is allemaal niet zo spannend, maar misschien handig om te weten. Meer hier over hier.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *