Op zoek naar een spookloge

Het Logegebouw van Vrijmetselaren is in eigendom van de Groninger Vrijmetselaarsstichting. De stichting verhuurt het gebouw aan de verschillende gebruikers. Vaste gebruikers van het gebouw zijn de vier mannenloges, de gemengde vrijmetselaarsloge en de vrouwenloge.

Is er te lezen op de website van de Groningse loge L’Union Provinciale. “De gemengde vrijmetselaarsloge”?? In Groningen?? De meest dichtbijzijnde gemengde loge is toch Fiat Lux in Leeuwarden, 60 kilometer verderop? Ik ging op onderzoek uit.

Wat naspeuringen leverden een naam op: In Verbondenheid Een. Er is zelfs een website: inverbondenheideen.nl, maar deze doet het niet meer. Zelfs met de ‘Way Back Machine’ kan ik de website niet bekijken. Vreemd genoeg kan ik ook vrijwel niks vinden over deze loge. De loge lijkt gevestigd te zijn geweest in Winschoten. Tot welke orde zou zij hebben behoord? Wikipedia noemt ook de loges die niet meer bestaan van Le Droit Humain en de NGGV, maar daar staat geen loge “In Verbondenheid Een” tussen.

De loge moet in elk geval bestaan hebben tot 2013, want toen hadden ze er nog een informatie-avond. Ik vond nog iets opvallends. vrijmetselarij.verzamelgids.nl heeft een lijstje met “Gemengde Orden”. In Verbondenheid Een staat onder “Overige gemengde Orden”, met “Dignitas” achter de naam. Dignitas zelf staat ook iets hoger onder “Gemengde Orden”. De website Dignitas.nu doet het niet meer. Zo te zien is de domeinnaam opgezegd. Dat is natuurlijk makkelijk na te gaan. De domeinnaam is geregistreerd (in Nederland!) op 31/12/2011 en gedeactiveerd op 30/12/2015.

Laat ik eens hetzelfde doen met inverbondenheid.nl. Ook deze domein is geregistreerd in Nederland (maar een ander bedrijf), datums kan ik er niet van vinden, maar web.archive.org heeft archieven van 2009 tot 2015, dus dat doet vermoeden dat de loge vanaf 2009 tot ergens in 2014 of 2015 heeft bestaan. Toch vreemd dat er op het internet vrijwel niets te vinden is over een loge die toch vijf of zes jaar moet hebben bestaan.

Dus, een loge die niet meer lijkt te bestaan die lid was van een gemengde orde die ik niet ken en die ook niet meer lijkt te bestaan.

Mocht iemand meer informatie hebben, dan is deze welkom.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *