Geheim Den Haag

HoGeheimDenHaagewel dit boekje al in 2011 is verschenen, heb ik het nu pas ontdekt. Het boekje is geschreven door Andrea Kroon van de Stichting OVN en Audrey Wagtberg en heeft het uiterlijk van een zakboekje voor toeristen.

De titel belooft iets meer dan de inhoud waar maakt. Het is namelijk niet zo dat in het boekje veel Vrijmetselaars- of andere tempels staan. Het gaat heel vaak ook gewoon om een huis waar iemand met ‘esoterische interesses’ hebben gewoond. Vrijwel alle foto’s zijn ook van de gevels.

De stromingen die worden behandeld zijn de Vrijmetselarij, waarbij de gemengde Vrijmetselarij aardig wat plek krijgt. Verder Theosofie, Antroposofie, Spiritualisme, Rozekruisers organisaties en Christian Science.

De Spiritualisten krijgen relatief veel plek. De Antroposofen gelukkig ook, want deze stroming heeft altijd veel leden gekend die experimenteerden met ontwerp en architectuur en in Den Haag blijken hier goede voorbeelden van te vinden te zijn.

Tussen de beschrijvingen van de gebouwen door, schrijven de auteurs over de bewoners, ontwerpers en gebruikers van aardig wat gebouwen en uit deze beschrijvingen blijkt de nauwe verwantschap tussen bijvoorbeeld de gemengde Vrijmetselarij en Theosofie, maar ook blijkt de grote invloed die de eerste gemengde Vrijmetselaarsloges hebben gehad. Een heel aantal vroege leden worden vermeld samen met wat die personen hebben betekend voor Den Haag. Vooral dit maakt “Geheim Den Haag” een leuk boekje om te lezen voor mensen die interesse hebben in de ontwikkeling van de gemengde Vrijmetselarij in Nederland.

Het boekje kost maar € 15,-, dus daar hoef je het niet voor te laten. Je kunt het bijvoorbeeld bestellen bij Bol.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *