Meer FAMA

Uitgeverij FAMA blijft aardige boekjes uitgeven met informatie over Vrijmetselarij in al haar verschijningsvormen.

kennismaking

Onlangs verscheen Een kennismaking met de vrijmetselarij door A.F. Fokker.Het is een aardig, klein boekje met informatie over Vrijmetselarij. Het boekje is geschreven door Ankie Fokker van de vrouwenloge uit Gouda. Het gaat dus zeker niet alleen over de Vrijmetselarij van het Grootoosten.

Het boekje is bedoeld voor de geïnteresseerde, maar maakt ook wel een leuk boekje voor degenen die wel al lid zijn.


almanak

Niet zo lang geleden verscheen Wie Wat Waar een beetje een wegwijzer door Maçonniek Nederland en Nederlandstalig België. Dat boekje geeft contactinformatie, maar niet heel veel achtergrondinformatie.

Een van de redacteurs van Wie Wat Waar werkte vijf jaar eerder aan deze Maçonnieke AlmanakDit boekje lijkt een beetje een aanvulling op Wie Wat Waar want deze keer krijg je ook wat achtergrondinformatie over de besproken organisaties. Bovendien kun je deze ook nog lezen over Maçonnieke ‘vervolgpaden’ en wordt kort uitgelegd wat het Heilig Koninklijk Gewelf nu eigenlijk is, wat Merkmeesters zijn en wie er lid kunnen worden van deze organisaties (de beste van de genoemde organisaties zijn alleen voor leden van het Grootoosten). Er wordt ook nog wat gezegd over de Odd Fellows (het lijkt een beetje alsof dit wordt gezien als een soort Vrijmetselarij) en de Mechanics.

In tegenstelling tot Wie Wat Waar krijg je uit de Almanak een idee van het Nederlandse Maçonnieke landschap ook buiten de zogenaamde “blauwe” organisaties.

Het is alleen vreemd dat de NVVV niet wordt vermeld. Dat is extra jammer omdat de NVVV ook nog een Royal Arch heeft en een organisatie die AMOS heet (zie hier). Het boekje is dus onvolledig.

Desondanks is de Almanak een makkelijk leesbaar boekje waaruit je te weten komt over ‘al die andere’ Maçonnieke onderdelen en hoe dat er organisatorisch uit ziet.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *