Verenigde Vrijmetselaars Loges Nederland

Als je op een publieke website aanpassingen doet, is dit natuurlijk voor de hele wereld zichtbaar. Bij mijn rondje langs websites van gemengde loges om te zien of er nog ergens iets nieuws te melden is, viel mijn oog op een nogal grote verandering.

De domeinnaam vrijmetselarij-denhaag.nl was de website van de N.G.G.V. loge Corona, maar opeens zag ik daar een logo en een naam die me niets zeiden: Loge Zenith! Heeft Corona dan haar naam veranderd? Duidelijk niet, want in de ‘slideshow’ op de voorpagina komt deze afbeelding voor:

vvnl

Een nieuwe gemengde orde dus?

Niet helemaal, want op de pagina “de loge” is te lezen:

Loge Zenith is een nieuwe loge die is voortgekmen [sic] uit een loge die lid is van de Nederlandse Grootloge der Gemengde Vrijmetselarij.

Tezamen met nog twee andere loges in Amsterdam maakt Zenith deel uit van een groter verband dat moderne vrijmetselarij voorstaat en toegankelijk is voor mannenloges, vrouwenloges en gemengde loges.

Loge Zenith is dus een afsplitsing van Corona en werkt met twee Amsterdamse loge aan een orde die net als bijvoorbeeld Lithos en het Grootoosten van Luxemburg verschillende loges gaat vertegenwoordigen.

De loge werkt in de moderne ritus die tracht uiterst seculier te zijn.

Het klinkt dan ook niet waarschijnlijk dat er loges uit het Grootoosten der Nederlanden meegaan met Zenith. Corona werkt(e) al met een “seculiere” Rite, maar Grootoosten loges doen dat niet, dus dat klinkt als een wel hele grote stap.

En vrouwenloges, die is er in Nederland maar één (en één in oprichting). Zou(den) die…?

De website geeft verder geen duidelijkheid. Een website voor de VVLN heb ik nog niet gevonden, maar mocht ik ergens tegenaan lopen, dan zal ik er natuurlijk over schrijven.

Dus over een tijdje hebben we naast mannen-Vrijmetselarij, gemengde-Vrijmetselarij en vrouwen-Vrijmetselarij ook nog een organisaties met al dit soort loges? Voor België is dit inmiddels niet meer bijzonder, maar voor Nederland is dit nieuw.

 

 

13 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *