Meer overwegingen van een webmaster

Ik ben eens door de website aan het lopen om te zien of er nog punten tekstueel verbeterd kunnen worden (altijd), er aanvullingen (nodig) zijn (regelmatig), er berichten in de verkeerde categorie stonden (regelmatig), enz. Daardoor ben ik ook wat oude berichten aan het lezen en zo kwam ik bij de “overwegingen van een webmaster” die ik net iets meer dan een jaar geleden neer schreef. Deze website bestaat al weer sinds augustus 2014! Wat een tijd. In die tijd ‘ontdekte’ ik loges die in oprichting waren: Arcade (N.G.G.V.), Danu (VmV), De Waterspiegel (VmV), Werkgroep Hoorn (Weefsters), Zenith (V.V.L.N.), de Korenaer (V.V.L.N.), (die laatste twee vormen zelfs een orde in oprichting) en Noorderlicht (onafhankelijk). Dit was steeds omdat ik ‘per ongeluk’ tegen de websites aan liep. Sommige bestaan al weer zo lang, dat het er vreemd uit ziet dat ik kort geleden nog schreef in de trant van: “het lijkt erop dat…”. De tijd vliegt zeker.

Een jaar geleden ben ik ook begonnen met de Facebook pagina. Als ik dit schrijf, zijn er 59 “likers”. Weinig, als je bedenkt dat de organisaties waarover deze website gaat in Nederland alleen al ruim 1000 leden hebben en er ook veel geïnteresseerden rond moeten lopen.
De website wordt ook niet enorm goed bezocht, maar waar een jaar geleden 16 bezoekers per week de weg wisten te vinden naar deze website, zijn dat er nu op een goede dag ongeveer hetzelfde aantal per dag, dus dat is een flinke vooruitgang. Of de mensen die de website bekijken er iets vinden wat ze zochten, weet ik niet, want reacties ontvang ik nauwelijks.

Het concept is weinig veranderd. De website is vrij statisch. Af en toe schrijf ik een artikel, soms loop ik tegen iets vermeldenswaardigs, maar het enige dat met regelmaat verandert is het activiteitenoverzicht (klik boven in het menu op “activiteiten”). De dingen die daar op staan, kom ik (opnieuw) te weten omdat ik op zoek ga naar nieuws (ik loop regelmatig alle websites af van de loges die binnen de ‘doelgroep’ vallen) of omdat ik iets voorbij zie komen op bijvoorbeeld Facebook. Dat is een vrij arbeidsintensieve manier van informatie vergaren en het activiteitenoverzicht is niet eens de meest bezochte pagina van de website. Stukken populairder was het bericht over de V.V.L.N., de nieuwe orde in oprichting. Toch hoop ik dat het activiteitenoverzicht extra bezoekers oplevert voor de activiteiten die worden vermeld en dat de open avonden daardoor ook meer potentiële leden opleveren.

In augustus 2014, en ook een jaar geleden, was ik van mening dat deze website een gat vult op het internet en dat daarom de zoeker zijn of haar weg wel naar deze website zou weten te vinden. Tot nu toe gebeurt dat maar in beperkte mate. Misschien is er toch niet zo’n behoefte aan deze informatie als ik had verwacht? Zorgt het ongelukkige adres van de website voor een drempel (andere varianten die ik had bedacht, zijn al in gebruik)? Komt het omdat de titel de lading niet helemaal dekt (vrouwen Vrijmetselarij en Weefsters zijn natuurlijk geen “gemengde Vrijmetselarij”, maar een overkoepelende term weet ik geen)? De kaarten, ondanks dat ik ze nog steeds heel handig vind, worden niet veel gevonden.

Toch, als je zo rond kijkt, is dit de enige Nederlandstalige website over het onderwerp die een beetje wordt bijgehouden. De websites van Le Droit Humain en de N.G.G.V. zijn heel statisch. Op de meeste loge-websites gebeurt nauwelijks iets (mits ze niet worden vervangen door de website van een andere loge), zelfs de bijbehorende Facebook pagina’s of de enkele “blogs” worden amper bijgehouden. De concullega’s gemengdevrijmetselarij.wordpress.com en gemengde-vrijmetselarij.org worden niet meer bijgewerkt sinds 2012. Van Vrijmetselarij.nu heb ik geen idee hoe oud de informatie is, maar de namen van de betrokken loges zijn niet eens meer allemaal correct en de links naar de websites kloppen geen van drieën nog.

Misschien is de interesse in het onderwerp dan toch niet zo groot. Hoe denk jij dat potentiële leden voor gemengde, vrouwen en Weefsters loges zouden moeten worden bereikt?

6 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *