Wat meer cijfers

Toen ik met deze website begon heb ik wat cijfers weergegeven om je een idee te geven van de aantallen leden van de verschillende organisaties. Op het moment lees ik het boek Vrijmetselarij morgen van Hugo de Cnodder (als ik het uit heb, zal ik er wat meer over zeggen) waarin de auteur ook een overzichtje heeft van ordes met leden aantallen. Bovendien, omdat de auteur Vlaming is, vermoed ik dat de cijfers uit België betrouwbaarder zijn dan wat ik eerder weergaf. De Cnodder heeft bovendien de leuke toevoeging van aantallen op taal.

Dus, in het kader van ‘beter goed gejat dan slecht zelf uitgezocht’:

Volgens De Cnodder heeft de Belgische Federatie van Le Droit Humain afgerond 7.500 leden, waarvan 2.500 Nederlandstaligen.
De Grootloge van België 4.300 waarvan 1.450 Nederlandstaligen.
Het Grootoosten van België 10.200 waarvan 3.400 Nederlandstaligen.
Het Grootoosten van Luxemburg  zou 260 leden hebben “waarvan ± 50 in Nederland en ± 210 in België” (160 Nederlandstalig). Dan moet de enige loge Fiat Lux in Leeuwarden een flinke zijn.
Het Grootoosten der Nederlanden heeft volgens De Cnodder 5.500 leden.
De N.G.G.V. zou tussen de 90 en 120 leden zitten.
De Nederlandse Federatie van Le Droit Humain heeft de auteur op 360 leden staan.
De N.V.V.V. op 15 (dat is één loge).
De Weefsters op 500 leden.
De Orde van Vrije Weefsters 25 leden (dat is één loge).
De Reguliere Grootloge van België 2.000 leden waarvan 750 Nederlandstalig.
De Vrouwen Grootloge van België 2.250 leden waarvan 325 Nederlandstalig.
Vrijmetselarij voor Vrouwen 10 leden (één loge).

Tot slot noemt De Cnodder drie autonome loges. Jan van Eyck (België) met 25 Nederlandstalige leden, Ziggurat (Nederland) met 20 leden en Ishtar (Nederland) met 30 leden.

In Den Bosch is nog een vrouwenloge die De Cnodder niet noemt (Danu). Misschien is deze loge nog altijd niet formeel werkzaam.

Ook niet opgenomen zijn de recente ontwikkelingen in Nederland, de nieuwe orde V.V.L.N. met twee loges en de loge Noorderlicht in Groningen. Het zou kunnen dat ook deze drie loges nog niet formeel werkzaam zijn.

Van de lijst hier boven, vallen niet alle organisaties binnen het gebied dat deze website bestrijkt. Het GLB, GOB, GON, RGLB en de loge Jan van Eyck zijn alleen toegankelijk voor mannen en die cijfers geef ik vooral weer ter vergelijk.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *