Gezien: documentaire over Le Droit Humain Frankrijk

AutreMaconnerieEen van de makers van Terra Masonica wees op een documentaire over Le Droit Humain. De website is in het Frans, maar Regard Sur Une Autre Franc-Maçonnerie werd toch besteld. Verrassend genoeg staat op het doosje informatie in het Frans, Spaans en Engels en is de documentaire ook in deze drie talen te bekijken! Het valt ook nu pas op dat de website ook een Engelstalige versie heeft. De vertaalde titel luidt Another View of Freemasonry.

Over de Engelse taal valt wel een opmerking te maken. Het is Engels gesproken door Fransen. Het klinkt regelmatig alsof iemand die geen Engels spreekt zit voor te lezen vanaf een blaadje. Er zitten ook aardig wat interviews in en daar wordt dan de Engelstalige lezer overheen gezet. Het klinkt allemaal een beetje knullig. Dat is niet te zeggen dat deze documentaire niet te waarderen is. In het Frans was de documentaire een stuk moeilijker te volgen geweest voor mij, maar misschien was ondertiteling een betere oplossing geweest.

De documentaire lijkt een beetje eenzijdig. Toch gaat het niet alleen over Le Droit Humain in Frankrijk, want er komen ook Zuid-Amerikaanse loges aan bod. Zoals je op de voorkant kunt zien, luidt de subtitel: “humaniste, laïque et mixte”, oftewel: “humanistisch, seculier en gemengd”. Het is toch zeker niet zo dat heel Le Droit Humain seculier is, maar “laïque” is uiteraard wel een beetje een kernbegrip binnen Franse Vrijmetselarij in het algemeen.

De documentaire duurt een klein uur en is verdeeld in een aantal hoofdstukken. “Humanisme”, “seculariteit” en “gemengd” horen daar natuurlijk bij, maar ook onderwerpen zoals onderdrukking van de Vrijmetselarij tijdens de Tweede Wereldoorlog (niet specifiek over Le Droit Humain) en goede doelen.

In de documentaire worden mensen geïnterviewd, gewone leden en voorzitters van loges en koepelorganisaties, met persoonlijke verhalen en ‘grotere onderwerpen’. Gelukkig is hier gekozen voor een gemengde groep. Sommige geïnterviewden zijn bijvoorbeeld vrij fel op mannen-Vrijmetselarij, erg feministisch (veel “reguliere” Vrijmetselaren denken dat gemengde Vrijmetselaren per definitie feministisch zijn) of anti-klerikaal, maar er zijn ook meer gematigde geïnterviewden, een Katholieke dame die toch koos voor een seculiere loge en een feministe die toch liever gemengd werkt dan met alleen vrouwen.

Er zijn filmpjes gemaakt waarin een acteur in een klassieke tekening staat en een tekst voordraagt. Teksten van Marie Deraismes en Georges Martin worden voorgelezen. Er zijn ook aardig wat beelden van ‘Vrijmetselaars in actie’, soms vrij specifiek. Er is gefilmd in verschillende tempels, soms leeg, soms met Vrijmetselaars in vol ornaat en dat in verschillende landen.

De documentaire lijkt bedoeld om een algemeen beeld te geven van Vrijmetselarij en (de seculiere tak van) Le Droit Humain in het bijzonder. Hierin zijn de makers redelijk goed geslaagd. Buitenstaanders krijgen een aardig idee van het onderwerp. Vrijmetselaren (ook Le Droit Humain leden in andere landen) krijgen een aardig idee van Le Droit Humain in Frankrijk en Zuid Amerika.

De DVD is te bestellen voor € 20,- en verzendkosten via “Femmes et Images“.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *