Aanwezigheid op het internet

Het was weer even geleden, maar er is weer eens een rondje gemaakt langs orde- en loge-websites om te zien of er nog nieuws is. Er is iets wat opvalt, maar ook enigszins verbaast: bijna alle Nederlandse loges die aan bod komen op deze website, hebben een website (in tegenstelling tot de Vlaamse), maar vrijwel allemaal zien ze er uit alsof ze ooit zijn opgetuigd, maar dat er daarna nooit meer naar wordt gekeken.

De website van de Nederlandse federatie van Le Droit Humain is simpel, maar ziet er netjes uit. Er verandert niet veel op de website en op de pagina voor bijeenkomsten staat bijvoorbeeld nog een bijeenkomst van een aantal weken geleden. Wel wordt er een open avond van een van de loges aangekondigd (Georges Martin III). Dit is overigens één van de weinige loges die zelf geen website lijkt te hebben.

Verder kijkend naar de websites van LDH NL loges zie je html-websites met iFrames zoals je ze tegenwoordig nauwelijks nog ziet; op elkaar lijkende websites die doen vermoeden dat ze een jaar of 10 oud zijn; een WordPress site waar men vergeten lijkt de standaard instellingen aan te passen; maar zelfs een website met een aankondiging van een open avond in 2015.

De website van de N.G.G.V. is simpel en al lange tijd hetzelfde. De websites van de loges gaan van vrij simpele (WordPress) pagina’s tot websites met maar één pagina en in een enkel geval een “blog” als website. Open dagen worden op geen enkele website aangekondigd.

N.V.V.V. / Loge Rakoczy heeft een simpele, maar informatieve website die wel al lang hetzelfde is.

De website van V.V.L.N. lijkt nog niet af. Sommige pagina’s zijn leeg. Er is wel een overzicht met actualiteiten. Op het moment van schrijven, laden de websites van de loges helemaal niet.

Bij de onafhankelijke loges is de website loge van Fiat Lux nog in september bijgewerkt (‘citaat van de maand’), maar verder gebeurt er weinig. Het laatste geldt ook voor de websites van Ishtar en Ziggurat.

De website van de Orde van Weefsters ziet er niet echt spannend uit, maar is wel informatief. Ook deze website is erg statisch qua inhoud.
Bij de loges die een website hebben, geldt dat die onderdeel lijken te zijn van de orde-website met dezelfde lay-out en vaak ook dezelfde inhoud.

Bij de vrouwenloges valt de “copyright 2016” op de website van Danu op. De website van De Waterspiegel heeft in elk geval recente informatie, een open avond in januari 2018.


Pas geleden was er in de Facebook groep van de Orde van Vrijmetselaren (het Grootoosten der Nederlanden) een discussie over Facebook pagina’s voor loges. Het bestuur schijnt dit te stimuleren en er zijn inderdaad verschillende GON loges met een Facebook pagina. Hoe zit dat met met de ordes en loges waarover de website gaat die je nu leest? De Facebook aanwezigheid is (bijna) op één hand te tellen. Er zijn een paar loge pagina’s, een enkele groep en een paar ‘dummy accounts’. De meeste zijn weinig actief.

Sommige mensen vragen zich wel eens af of ‘de Vrijmetselarij’ de jeugd wel bereikt als hedendaagse middelen niet (goed) worden ingezet. Het valt inderdaad niet mee om regelmatig van je te laten horen. Dat merk je ook op deze website en op de bijbehorende Facebook pagina. Toch lijkt zowel deze website als de Facebook pagina actiever te zijn dan de meeste orde- of loge-websites of Facebook accounts (de Facebook groep van de Orde van Vrijmetselaren daargelaten, die laat iedereen in activiteit verre achter zich), maar dat betekent toch niet dat er nu zo veel aandacht is voor de website of dat bij ieder bericht op Facebook de ‘vind ik leuk’s binnen stromen.

Zou het dan toch vooral gaan om vindbaarheid? Zorgen dat mensen die op zoek zijn je orde of loge weten te vinden? Zorg dat er wat informatie te vinden is zodat mensen de informatie kunnen vergelijken met andere websites die ze zeker ook gaan vinden. Misschien helpt het als de website er wat ‘eigentijds’ uit ziet, maar het lijkt me vooral belangrijk dat de inhoud in elk geval niet de indruk wekt gedateerd te zijn, door bijvoorbeeld een open dag van jaren geleden aan te kondigen. Lege pagina’s en links die niet werken, zijn sowieso funest.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *