Toch maar niet hier

Het zou natuurlijk kunnen dat je na het rondstruinen op deze website besluit dat gemengde of vrouwen Vrijmetselarij of de Weefsters niets voor jou zijn. Hoe verder te gaan met je zoektocht? Ben je vrouw, dan zijn er geen Vrijmetselaars-opties over. Voor mannen zijn er wel nog Maçonnieke organisaties waar je naar zou kunnen kijken.

Voor Nederland is dat vrij overzichtelijk. Het Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden is de enige organisatie die alleen mannen toelaat en ook meteen de enige organisatie die “regulier” is. Het Grootoosten telt 142 loges (en 18 in overzeese gebieden) verspreid over 80 plaatsen en heeft zo’n 5500 leden. Daarmee is het Grootoosten een heel stuk groter dan de vormen van Vrijmetselarij waar deze website over gaat.

Het Grootoosten promoot het naar buiten treden van loges. Daarom heeft vrijwel elke loge een website en bijvoorbeeld een Facebook pagina. Wat het Grootoosten niet heeft, is een centrale website waarop niet-leden kunnen zien of er ergens een kennismakingsavond, open dag of openbare lezing is. Openbare activiteiten vallen wel binnen het activiteiten overzicht van deze website, maar kennismakingsavonden of -dagen van Grootoosten loges, worden hier niet vermeld.

Buiten de algemene informatie op de website Vrijmetselarij.nl is er geen centrale informatie bron voor loges van het Grootoosten. De beste bron om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en nieuwtjes is de Facebook groep die wordt beheert door het Grootoosten, maar waar ook andere Vrijmetselaren en ook niet-Vrijmetselaren lid zijn. Er zijn meer Facebook pagina’s en groepen waar informatie wordt uitgewisseld.

Een poging tot een meer algemene website met een introductie tot de Vrijmetselarij is Kennismakenmetdevrijmetselarij.nl. De website lijkt qua opzet een beetje op de website die je nu leest, maar hij is duidelijk nog in ontwikkeling. Zo staan er op “het overzicht van alle Vrijmetselaars loges in Nederland” al een hele tijd alleen maar Grootoosten loges in het midden van het land.

Voor België geldt dat er verschillende organisaties zijn waar alleen mannen van lid kunnen worden (en die daarom buiten deze website vallen). Twee van deze zijn “regulier”.

De Reguliere Grootloge van België heeft een nette en informatieve website. Deze grootloge kent 57 loges, zo’n 1900 leden (waarvan 1500 Nederlandstalig). Hier kun je zien waar de loges zitten.

In Antwerpen werkt een “reguliere”, Engelstalige loge onder de Grootloge van Schotland: Wellington. Een andere Engelstalige loge onder dezelfde Grootloge komt samen in Brussel: Allegiance.

Het Grootoosten van België is een tikje groter: 10.250 leden (3400 Nederlandstalig) verdeeld over 114 loges. Er worden regelmatig (openbare) conferenties georganiseerd. Een lijst van de loges vind je hier.

De Grootloge van België telt zo’n 4250 leden (1500 Nederlandstalig) en 70 loges. Hier kun je zien waar de loges zitten.

Er zouden twee loges werkzaam zijn (Brussel en Kortijk, beide Franstalig) onder Grande Loge Traditionnelle et Symbolique Opéra.

Jimmy Koppen’s Vrijmetselarij Voor Dummies heeft veel informatie, maar niet erg gestructureerd en wordt niet erg bijgehouden. Hiram.be is ook erg informatief, maar Franstalig. Beide zijn “blogs”, meer geschikt voor nieuwtjes dan om informatie op te doen. Vrijmetselarij in België is wat meer gesloten. Er zijn ook weinig loges met een website, laat staan een Facebook pagina of iets dergelijks.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *