250 Jaar Inwijdingsrituaal

Ritus & Tempelbouw

In 2006 vierde het Grootoosten der Nederlanden haar 250-jarig bestaan. Uiteraard waren er allerlei festiviteiten. Eén hiervan was een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Den Haag tijdens welke delen van alle inwijdingsritualen werden opgevoerd. Het Rituaal van het Grootoosten is uiteraard niet 250 jaar hetzelfde geweest. Deze vier uur durende voorstelling is gefilmd en verkrijgbaar bij het boek “250 Jaar Inwijdingsrituaal”. In het boek vind je een weerslag van die voorstelling. De inleidingen en presentaties die de verschillende delen aan elkaar praatten en de Ritualen in hun historische context plaatsten en de teksten van de opgevoerde stukken. Zo krijg je dus een mooi overzicht van de ontwikkeling van het eerstegraadsrituaal van het Grootoosten.

Hier hebben we meteen een punt om te zeggen dat dit boek niet is bedoeld voor voor niet-leden die overwegen ooit nog lid te worden. Sommige Ritualen wijken natuurlijk af van de hedendaagse Ritualen bij het Grootoosten en zeker van de Ritualen bij andere organisaties, maar een Rituaal lezen moet je nooit doen voor je eigen inwijding.

Aan het einde van het boek staan zelfs de volledige Ritualen en het boek eindigt met een vergelijking. Erg boeiend als Rituaalstudie je boeit, zelfs als het de Ritualen van een andere organisatie betreft. Je kunt natuurlijk kijken welke elementen je herkent en je afvragen of de Ritualen van het Grootoosten de bron is geweest van die elementen.

Het oudste Rituaal uit 1753 is gebaseerd op een verradersgeschrift. Uiteraard werkt dit sterk af van hoe we het nu kennen. Vooral het gefilmde gedeelte is erg vermakelijk. De overige Ritualen zijn die van 1801, 1820, 1865, het “hoofdbestuurrituaal” van 1928 en de “Proeve” uit 1974.

Een boeiende Rituaalstudie die er meteen voor zorgt dat je de eerste graad van alle versies van de Ritualen van het Grootoosten meteen in je bezit hebt. Was dat bij andere organisaties ook maar zo makkelijk!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *