Hiram Aan De Schelde

Bol

Dit boek wilde ik al een tijdje lezen, een geschiedenis van Vrijmetselarij in de provincie Antwerpen. De schrijver is zelf geen Vrijmetselaar en heeft voor zijn boek niet gelet op onderlinge verhoudingen, “regulier” versus “irregulier” en behandelt bovendien zowel de “blauwe” als de “voortgezette” graden (of eigenlijk de loges).

Het boek uit 2006 geeft uiteraard een aardige inkijk in de geschiedenis in Antwerpen en omstreken, maar omdat Antwerpen niet los staat van de rest van België, geeft het (voor een Nederlander) ook een aardige inkijk in de geschiedenis van Vrijmetselarij van België in het algemeen.

Zo legt Thys uit hoe het komt dat Vrijmetselarij in België meer politiek actief is dan in Nederland, waar het antiklerikale vandaan komt, hoe de versplintering is ontstaan en het relatief kleine deel aan “reguliere” Vrijmetselarij, hoe de ontwikkeling van gemengde en Vrijmetselarij voor vrouwen is gelopen en voor welke uitdagingen de loges hebben gestaan tijdens en tussen de twee wereldoorlogen. Ook kun je lezen over de verhouding tussen “blauwe” en “rode” loges en de onderlinge relaties (of het gebrek er aan) tussen die twee, maar ook tussen “rode” loges onderling.

Aangezien het boek zich richt op een beperkt gebied, krijg je meer specifieke informatie over een aantal loges en leden uit de streek.

Alles bij elkaar is Hiram Aan De Schelde een leuk werkje over Vrijmetselarij in België en is makkelijk te verkrijgen. Klik op de voorkant om naar Bol.com te gaan, maar uiteraard is het boek op meer plekken verkrijgbaar.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *