Over loge namen

In het ‘vind een loge in Nederland‘ overzicht, staan 52 vermeldingen van gemengde en vrouwen Vrijmetselaarsloges en Weefsters. Een aardig aantal hier van hebben een naam die ook wordt gebruikt door andere loges.

Zo hebben we een loge De Hoeksteen bij de N.G.G.V. in Utrecht en bij het Grootoosten der Nederlanden (GON) in Velsen (opgericht 1966). Ook zijn vlak na elkaar twee loges opgericht met de naam Jan Amos Comenius (V.V.L.N. Roermond 1960 en GON Naarden 1957).
Toen in Zoetermeer in 2010 de loge Pythagoras werd opgericht, bestond er al bijna een eeuw een loge met dezelfde naam die is opgericht onder Le Droit Humain (LDH) in 1915 (tegenwoordig werkend onder de N.G.G.V. in Gouda). In 2010 kon het toch niet heel moeilijk meer geweest zijn om daar achter te komen?
Er zijn twee Weefsters loges die dezelfde naam hebben als loges van een andere organisatie: Quintessence (OvW Assen, GON Den Bosch 2013) en Via Lucis (OvW Apeldoorn 2005 en GON Den Haag 1947).
Ook zijn er twee loges Sint Jan (LDH Zutphen 1957 en GON Den Haag).

Kijken we iets verder weg, dan hebben we nog de OvW loge Aletheia (Kampen 1969) die een naamgenoot hebben in België, werkend onder de Vrouwengrootloge van België.
De N.G.G.V. loge Phoenix (Den Haag 1924) heeft een naamgenoot in Willemstad (werkend onder het GON).

Tot voor kort waren er twee loges Pentagram, een werkend onder de N.G.G.V. (Amstelveen, opgeheven) en een werkend onder het GON (Deventer 2010).
Een bijna-overeenkomende naam die niet meer actueel is, is De Korenaer (V.V.L.N. 2015, tegenwoordig Metropolis) en De Korenaar (GON Emmen 2010).
Een nog wel bestaande bijna-overeenkomende naam betreft de Le Droit Humain loge Ken Uzelven (Utrecht 1920) en Ken U Zelven (GON Heerenveen 1911).

Ook bijzonder zijn drie loges “Georges Martin” die alle drie werk(t)en onder Le Droit Humain (alle drie opgericht in 1917 en 1918) waarvan er nu nog twee bestaan. Om ze uit elkaar te houden, zijn ze genummerd, I en III zijn de loges die vandaag nog bestaan.

Iets vergelijkbaars gebeurde recentelijk bij de N.G.G.V. waar twee loges zijn met de naam Arcade, een opgericht in Breda in 2016, de andere in Amstelveen in 2017.

Inmiddels opgeheven is de loge Fiat Lux (Den Haag 1956-1973?) die korte tijd werkte onder de “irreguliere” mannen-organisatie Grootloge der Nederlanden, die een naamgenoot hadden in de loge Fiat Lux die in 1924 in Leeuwarden werd opgericht onder Le Droit Humain, maar die tegenwoordig is aangesloten bij het Grootoosten van Luxemburg.

Zouden we de blik verruimen naar voortgezette graden loges, dan komen er waarschijnlijk nog meer dubbelingen uit, zoals de Le Droit Humain loge Mosam Trajectum (Maastricht 1985) die een naamgenoot hebben in de Merkmeester loge die in Roermond werkt (op zich opvallend, want de naam verwijst natuurlijk naar Maastricht).

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *