Gemengde Vrijmetselarij in de krant

Delpher is een gigantisch online archief van tijdschriften en kranten. Zouden de organisaties die op deze website besproken worden de krant wel eens hebben gehaald?

Op zich levert de zoekterm “gemengde Vrijmetselarij” behoorlijk veel resultaten op, maar dat zijn vooral advertenties. Je zou toch denken dat rond 1904 Le Droit Humain aangekondigd zou zijn, of de N.V.V.V. in 1918, de Weefsters in 1947, de N.G.G.V. in 1960? Ik kan er niks van vinden!

In 1934 wordt wel de opening van een “gebouw met tempel” in Den Haag aangekondigd in het Algemeen Handelsblad.

Een paar keer haalt de gemengde Vrijmetselarij het nieuws, bijvoorbeeld bij het 50-jarig, het 75-jarig en het 100-jarig bestaan van Le Droit Humain.

Wat ik verder vooral tegen kom zijn advertenties voor lezingen. Wat dan wel aardig is, zijn advertenties van loges die niet meer bestaan, maar ook het gebruik van logo’s.

Een paar keer is er ander nieuws te melden over gemengde loges.

Bovendien blijkt er wel eens aandacht te zijn besteed aan het onderwerp op radio en TV!

Op zich wel een aardige collectie ‘uit de oude doos’. De Orde van Weefsters komt er een beetje bekaaid vanaf, maar ik heb een artikel gevonden dat te groot is om vanaf een plaatje te lezen. Je kunt het hier lezen op Delpher. Een andere tekst waarvoor ik je ook verwijs naar Delpher is een enorm artikel in De Volkskrant van 11 januari 1992 van twee pagina’s (!) waarin eerst wel veel aandacht is voor de bekende mannen-Vrijmetselarij, maar waarin ook Le Droit Humain, de N.V.V.V., de N.G.G.V. en de Weefsters in aan het woord komen. Dit artikel vind je hier en vergeet vooral niet om ook door te klikken naar de volgende pagina.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *