Groot nieuws uit België

Ik citeer een email van Hugo de Cnodder.

De recent besliste structuurwijziging waarbij de grootste maçonnieke organisatie in België en Nederland, namelijk het Grootoosten van België met +/- 10.500 leden, vanaf het nieuwe triënnium dat in maart 2020 ingaat, omgevormd wordt tot een drieledige confederatie met federaties van respectievelijk mannelijke, gemengde en vrouwelijke loges, bekroont een lang traject van zoeken naar een passende vorm die gelijkwaardigheid van broeders én zusters vertaalt. Voortaan kiest elke GOB-loge tot welke interne federatie zij zich wenst te bekennen evenals de bezoekrechtregels die zij zal toepassen. Ook het oprichten van vrouwelijke loges binnen het GOB behoort nu statutair tot de mogelijkheden. Dit alles is meteen een duidelijke stap met betrekking tot een ander actueel aandachtspunt sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw, namelijk de mate van soevereiniteit van de loges.

De grootste Maçonnieke organisatie van België heeft een beslissing genomen over de toelating van de vrouw. Het klinkt als een echte “polder” beslissing, zoals we dat in Nederland zouden noemen. Het GOB krijgt drie sub-confederaties die mannelijk, vrouwelijk of gemengd zijn. Dit zal zijn om niemand tegen de schenen te schoppen. Het lijkt me wel een bijzondere situatie, want stel nu dat er een mannen-loge stelt dat er geen vrouwelijke Vrijmetselaren mogen visiteren, geldt dit dan ook voor leden van het eigen Grootoosten? Sowieso gaat het GOB nu in het vaarwater van Le Droit Humain en van de Vrouwengrootloge van België komen, maar dat was natuurlijk met bijna elke beslissing het geval geweest.

Het is hoe dan ook een dappere beslissing. Ik ben benieuwd of het net zo lang als bij het Grand Orient de France duurt voordat de vrouw ook echt enige rol gaat spelen in de organisatie.

3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *