Corona en (gemengde) Vrijmetselarij

Begin 2020 kwam er een abrupt einde aan het werkjaar van veel loges door maatregelen die werden getroffen door de uitbraak van Covid-19. Veel loges hielden van de ene dag op de andere volledig op met werken.

Andere loges gingen op zoek naar mogelijkheden. Voorhoven vonden plaats via Zoom of een vergelijkbaar medium. Aanvankelijk gaf dit nog wat problemen toen oude privacy problemen van Zoom in het nieuws kwamen. Hierdoor haakten er leden af. Anderen bleven proberen om in elk geval iets te doen.

Binnen de kleine N.G.G.V. nam het gebruik van Zoom een hoge vlucht. Sommige loges hebben vrijwel volledig hun agenda afgewerkt, maar dan op een andere manier. Er werd zelfs een Zomer Sint Jan gevierd via Zoom. Natuurlijk ging niet alles zonder problemen. Als een deelnemer een slechte verbinding heeft, kan dat gevolgen hebben voor de hele avond. Toch waren veel leden het er over eens dat het beter was dan niets.

Sommige loges binnen Le Droit Humain experimenteerden ook met Zoom, maar lang niet allemaal.

Ook de onafhankelijke loges in de Randstad hielden digitale bijeenkomsten, rituele nog wel.

De stichting Ritus en Tempelbouw bouwde hun rituelendag om naar een virtuele bijeenkomst. Een uitgebreid verslag hiervan is te vinden in de Thoth van september 2020.

De onafhankelijke groep Le Chemin is ook de mogelijkheden van virtuele bijeenkomsten aan het uitproberen.

Met inachtneming van de voorschriften van het RIVM is het als dit wordt geschreven weer mogelijk om elkaar in levende lijve te zien. Er zijn zelfs loges die het einde van het vorige werkjaar met een fysieke bijeenkomst hebben afgesloten en het huidige werkjaar hebben geopend. Toch blijft het voor iedereen een uitdaging om te kijken wat niet kan, wat wel kan en in het laatste geval, hoe dan. Een rituele bijeenkomst met inachtneming van de voorgeschreven afstand is mogelijk, maar niet elke, of toch? Sommige loges houden buiten bijeenkomsten of zijn verhuisd naar grotere locaties, maar iedereen vraagt zich af hoe lang dit allemaal nog gaat duren en wanneer (en hoe) er bijvoorbeeld weer kan worden ingewijd, bevorderd en verheven.

Het zijn bijzondere tijden waarbij sommige loges flexibiliteit tentoonspreiden en andere passiviteit. Hoe langer de huidige situatie blijft bestaan, hoe meer loges de noodzaak zullen gaan voelen om toch hun creativiteit aan te spreken, want even niets doen is al vervelend genoeg, maar als het te lang gaat duren, gaat het bij de leden toch kriebelen. Hopelijk is er genoeg contact tussen loges of ordes zodat niet iedereen het wiel hoeft uit te vinden.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *