Ordo ab Chao – Theo Lutkie (bespreking)

Theo werd op 6 december 1973 als vrijmetselaar ingewijd in de Utrechtse loge ‘De Hoeksteen’.

In de aanloop naar dit jubileum besloot de auteur zijn gedachten te verzamelen over het thema “Orde ab Chao”. Het resultaat is dit zelf uitgebrachte boek. Het boek bevat “zes enigszins vervlochten essays” en beslaat 174 pagina’s.

Ordo ab Chao is geen Maçonnieke autobiografie. Sterker nog, zo heel veel Vrijmetselarij staat er niet in het boek. Of toch? De “rondwandeling” beslaat een brede waaier aan onderwerpen die verband houden met orde en chaos. De lezer wordt meegenomen langs religie, wet- en regelgeving, politiek, maatschappelijke vraagstukken, het maken van onderscheid en inderdaad, ook over Vrijmetselarij. Het boek is zo geschreven dat zowel leden als niet-leden worden meegenomen in het ruime landschap van thema’s dat voorbij komt. Vrijmetselaren zullen soms de Maçonnieke achtergrond van de auteur herkennen. Een enkele keer is het nodig om Maçonniek jargon te gebruiken. Deze termen worden verklaard voor diegenen die niet met dit jargon bekend zijn.

Het scheppen van chaos uit orde, maar ook andersom, het laten bestaan van een situatie ergens tussen deze extremen en de nut en noodzaak van beide komen uitgebreid ter sprake. Hierbij worden ook allerlei misvattingen en tegenwoordig gangbare simplificaties behandeld waardoor de schrijver zijn lezers (en in het verlengde hiervan de huidige maatschappij) een spiegel voorhoudt.

Gaandeweg krijgt de lezer ook nog wat mee aan methodes om orde te scheppen in chaos van gedachten en zo te komen tot een samenhangend werk.

Kortom, een boek dat veel brengt om over na te denken. Geen boek over Vrijmetselarij, wel een boek van een Vrijmetselaar die al 50 jaar de Maçonnieke methode gebruikt om te kappen aan zijn ruwe steen.

Het boek is verkrijgbaar bij de auteur zelf.

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *