Website bestaat dit jaar 10 jaar

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat ik ben ingewijd en ook 10 jaar geleden dat ik begon met deze website. Wat is er in die tijd allemaal gebeurd?

In de afgelopen 10 jaar zijn er een aantal loges bij gekomen en sommige verdwenen ook (snel) weer. Vooral het ontstaan van Vrijmetselarij alleen voor vrouwen vanaf eind 2014 leverde regelmatig nieuws op als er weer een nieuwe loge werd gestart. De N.G.G.V. richtte een nieuwe loge op in Breda eind 2015. In augustus 2016 is er een mislukte poging gedaan om een gemengde loge op te richten in Groningen en ook het oprichten van een vrouwenloge (buiten de orde VVN) in Den Bosch slaagde uiteindelijk niet. In Hoorn kwam er een Weefsters loge bij. Begin 2017 ontstond er zelfs een nieuwe gemengde grootloge. Le Droit Humain trok een sprintje in het Zuiden van het land door eind 2019 een tweede loge in Zeeland en in september 2021 een loge in Eindhoven op te richten. In augustus 2022 werd een gemengde Memphis Misraim loge opgericht in Den Haag. Helaas moesten er ook loges worden gesloten, zoals de Le Droit Humain loge in Bussum.
(In België kan ik alles niet zo goed in de gaten houden.)

Er ontstonden ook samenwerkings- en verdiepingsinitiatieven zoals de groep Le Chemin (2016) en De Nieuwe Lantaarn (2017). Doordat de Vlamingen een steeds grotere rol gingen spelen in de Thoth kwam er meer aandacht voor de lezingen in Antwerpen en Gent en zorgde Hugo de Cnodder met zijn team voor ontmoetingsdagen en verschillende publicaties waarin werd geprobeerd de grenzen tussen de verschillende organisaties te slechten.

Het grootste nieuws kwam misschien wel uit België. Het Grootoosten van België heeft na veel wikken en wegen begin 2020 besloten de structuur van de organisatie zo te wijzigen, dat niet alleen mannenloges, maar ook vrouwen- en gemengde loges deel kunnen uitmaken van deze grootloge.

Alles bij elkaar valt zeker te stellen dat er best wel iets gebeurd is in het ‘landschap’ dat deze website bestrijkt in de afgelopen 10 jaar. Per saldo zijn er verschillende loges bij gekomen. Toch blijven deze andere vormen van Vrijmetselarij klein in vergelijking met de traditionele mannen-Vrijmetselarij. Er verkeren ook verschillende loges in zwaar weer door te kleine leden aantallen.

De website heb ik aanvankelijk gemaakt op WordPress.com in de verwachting dat dit de vindbaarheid en interactie zou vergroten. Vrij snel bleek dat de nadelen (met name reclame en weinig flexibiliteit) te groot waren en is de website verhuisd naar eigen hosting. Qua inhoud is in de loop van de tijd de website wel gegroeid, maar de meeste groei was toch wel in het begin. In het begin heb ik vooral informatie verzameld over de verschillende organisaties die actief zijn en hun loges. Later heb ik die opgenomen in een kaart zodat je kunt zoeken via een lijst en via een kaart. Er kwam wat informatie bij over ontmoetingsdagen, hoe word je lid, het gebied is uitgebreid van Nederland naar Nederland en Nederlandstalig België en ik heb wat geëxperimenteerd met het activiteitenoverzicht. Er kwamen wat berichten bij van onderzoekjes naar gerelateerde onderzoeken.

Ik heb gekeken hoe mensen (leden of niet-leden) betrokken kunnen worden, Facebook, Reddit (de laatste is allang weer verdwenen), het levert allemaal weinig interactie op. De Facebook pagina mag langzaam gegroeid zijn tot 600 ‘likes’ en de groep tot een kleine 300 leden, maar beide zijn redelijk inactief. Er wordt weinig gedeeld. Nog nooit heeft iemand die nog geen lid is vragen gesteld aan mensen die wel lid zijn of leden van loges, vragen gesteld aan leden van andere loges/ordes. Het is vooral het delen van een open dag en daar blijft het bij. Die open dagen (en dergelijke) probeer ik bij te houden op het activiteiten overzicht maar deze lijkt weinig te worden bezocht. Als ik eens wat mis, word ik daar zelden op gewezen.

Een jaar geleden heb ik van een groot deel van de inhoud van deze website een boekje gemaakt. Ik was op zoek naar iets duurzamers. Een website kan verdwijnen, een boek blijft met een beetje geluk in het tweede hands circuit circuleren. Bovendien was ik benieuwd of een fysieke uitgave een ander publiek zou aanspreken. Hierover kan ik kort zijn: nee. Het boekje is denk ik twee keer verkocht. Blijkbaar weten mensen deze website en het boekje niet te vinden.

Ik heb het me al vaker afgevraagd. Er moeten zo’n 850 mensen zijn die lid zijn van de organisaties waarover het hier gaat, zo’n 50 loges waarvan de meeste (hopelijk) regelmatig aanvragen of informatie verzoeken ontvangen en mensen verwelkomen op hun open dagen. Voldoet deze website dan niet aan de behoefte van deze leden en potentiële leden? Is hij zo moeilijk te vinden? Of is het juist zo dat mensen precies de informatie vinden die ze zoeken en opgewekt hun weg vervolgen? Zou deze website iets hebben bijgedragen aan de bewustwording van het bestaan van gemengde Vrijmetselarij, Vrijmetselarij voor vrouwen en Weefsters? Zou deze website iets hebben bijgedragen over de onderlinge verbondenheid en kennis van elkaar? Ik heb geen idee, ik kan alleen maar hopen dat het zo is.

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *